Kısırlığın ana nedenlerinden bir tanesi arasında spermlerin iyi yüzememesi gelmektedir. Bu hücrelere destek kazandırma amacıyla kadınlar yapay döllenme veya başka yardımcı üreme tekniklerine başvuruyorlar fakat bu metodlarla başarı şansı oldukça düşüktür. Bu durumu geliştirmek için bilim insanları kötü yüzen fakat sağlıklı spermleri yumurtaya taşıyacak motorize “spermbotlar” geliştirdiler.
Yapay döllenme spermi bir medikal aletle kadının uterusuna sunan basit ve oldukça ucuz bir tekniktir. Genelde ortalama başarı oranı %30’un altındadır. In vitro döllenme daha etkilidir ancak karmaşık ve pahalı bir süreç içermektedir. Kadının ovaryumundan yumurtaların bir iğneyle çıkartılıp vücut dışında döllendirildikten birkaç gün sonra embriyoların aynı kadının veya başka birisinin uterusuna yerleştirilmesini gerektirmektedir.
Her bir aşama başarısızlık için bir riski de beraberinde getirmektedir. Dresden, Almanya’dan Mariana Medina-Sánchez, Lukas Schwarz, Oliver G. Schmidt ve arkadaşları varolan metodlara nazaran daha iyi fırsat sunan yeni bir yöntemi keşfettiler.
Mikromotorlar üzerine yapılan önceki çalışmalara dayanarak araştırmacılar bir spermin kuyruğu etrafında yeterince büyük bir biçimde oturacak küçük metal kaplı polimer mikrohelezon bir yapı meydana getirdiler. Değişen manyetik alanla hareketini kontrol altına alabildikleri bu yapı sperm hücresini istenilen yönde hareket ettirerek yumurtanın potansiyel döllenmesini gerçekleştirip daha sonra da bu spermin kuyruğundan ayrıldı. Araştırmacılar klinik aşamaya gelinceye kadar pek çok çalışma yapılmasının gerekliliğine dikkat çekerken yapılan ilk demo yapının büyük başarı göstermesi gelecek için umut vaat etmektedir. Yalnız bu teknikte döllenmeye yönelik önemli aşamalar olan uygun sperm seçimi ve yumurta hücresi kültürüne dikkat edilmelidir.