Hepatit Virüsü Benzeri Partiküller Kanser Tedavisinde Umut Olabilir

Hepatit Virüsü Benzeri Partiküller Kanser Tedavisinde Umut Olabilir

University of California, Davis’teki araştırmacılar Hepatit E virüsünün boş kılıfının vücuda ilaç veya aşı taşıyıcısı olarak kullanılabilmesinin bir yolunu geliştirdiler. Bu yeni teknik, kemirgenlerde meme kanserini hedeflemek için test edildi ve ticari patenti aynı üniversite tarafından elde edildi.

Hepatit E virüsü, dışkılanan partiküllerin ağız yoluyla alınmasıyla başka kişilere bulaşmaktadır. Böylece sindirim sistemini geçerken hayatta kalmaktadır.

Araştırma ekibi Hepatit E proteinlerine dayanarak virüs benzeri partiküller geliştirdiler. Partiküller virüs DNA’sı taşımadıkları için çoğalıp herhangi bir enfeksiyona neden olmamaktadır.

Üretilen bu yeni partiküller yiyecek ve içecek yoluyla taşınan aşılar olarak kullanılabilirler. Örneğin, aşıyı içtiğinizde mideyi geçtikten sonra virüs benzeri partiküller ince bağırsaklardan emilerek vücut içine aşının alınması sağlanmış olur. Ayrıca bu partiküller kanserle savaşta da kullanılabilir. Araştırma ekibinden Stark ve Cheng proteinleri kurcalayarak dışlarında yapışkan sistein aminoasidini taşıyabilecek hale getirdiler. Bu moleküller daha sonra taşıdıkları sistein gruplarıyla kimyasal olarak başka moleküllere bağlanabilirler.

Meme kanseri hücrelerine yapışmasıyla bilinen LXY-30 ismi verilen bir molekülle çalışan ekip, bir flüoresans işaretleyici kullanarak bu virüs benzeri partiküllerin LXY-30’u meme kanseri hücrelerine taşıdığını oluşturulan fare modellerinde gösterdiler.

Sonuçta, belki de bir gün kanser hastaları ilaçlarını içtikten sonra virüs benzeri partiküller bu antikanser ilaçlarını hedeflerine ulaştıracak.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

Scroll To Top